
Hej, Isa från Althos här! I den här artiklen kommer jag dela med mig om ett ämne som står mig nära hjärtat. Det kommer handla om läkeväxter men inte vilka läkeväxter som helst utan en väldigt speciell och unik kategori - Bitterörter!
Läser du igenom hela artikeln kommer du snart att förstå varför jag är så otroligt förtjust i just dessa växter. Kanske kommer du precis som jag till våren kika efter maskrosblad i trädgården för att plocka och tugga på till varje måltid.
En bortglömd vän till mänskligheten
Bitter är en av våra fem grundsmaker tillsammans med sött, surt, salt och umami. I årtusenden har vi människor världen över använt oss av bittra örter och grönsaker både som mat och medicin. Förr i tiden var sidosalladen till maten en viktig komponent till större måltider och bestod av betydligt beskare blad än våra moderna sallader. Det var inte nödvändigtvis att man ansåg de näringsrikt utan de användes snarare som ett hjälpmedel till att bryta ner maten ordentligt.
På 1700 talet formulerade en svensk läkare en tinktur på klassiska bittra örter som kom att kallas ''Svenskdroppar'' eller ''Sweden Bitters''. Formulering blev uppskattad och känd i större delar av Europa tack vare bitterörternas främjande och stimulerande egenskaper på vår matsmältning. Trotts vår historik och traditionella användning av dessa medicinalväxter verkar det som att majoriteten av oss i västvärlden idag helt tappat bort kunskapen om hur vi brukar dessa örter på bästa sett.
Så fungerar det
På din tunga finns så kallade T2R-receptorer vilket är specialiserade proteiner som ansvarar för att känna igen och reagera på bittra smaker, genom att skicka signaler till hjärnan som i sin tur aktiverar hela vårt matsmältningssystem. Dessa receptorer finns inte bara i din mun utan längst med hela mag och tarm-kanalen och har även hittats i andra organ som lungorna och hjärtat.
Varje gång du äter något bittert exempelvis ett rucola eller maskrosblad så stimuleras våra TR2 receptorer och följande processer uppstår i din kropp:
-
Ökad Salivproduktion. I samma stund som du känner den bittra smaken kommer både aptiten och salivproduktionen stimulerad. Saliv innehåller viktiga enzymer så som amalyz, som har till uppgift att påbörja nedbrytningen av kolhydrater redan i munnen.
-
Ökad magsyra & enzymer i magsäcken. Saltsyran ökar och viktiga enzymer i magsäcken utsöndras, framförallt pepsin som är ett viktigt ämne för nedbrytningen av protein.
-
Stimulering av lever & galla. Produktionen av galla sker i levern och utsöndras av gallblåsan. Bittra smaker stimulerar produktionen och utsöndringen av galla, vilket är en viktig vätska för nedbrytning av fett.
-
Balansering av blodsocker. Vissa bitterämnen stimulerar och ökar insulinproduktionen och insulinkänsligheten vilket har en positiv och balanserande effekt på vårt blodsocker.
-
Aktivering av Vagusnerven. Bittra smaker hjälper till att aktivera och öka tonus på vagusnerven som är direkt kopplat till vårt parasympatiska nervsystem dvs matsmältning, återhämtning och vila.
-
Förbättrade Tarmrörelser. De kan även hjälpa till att främja tarmrörelserna genom att underlätta nedbrytningen av maten samt aktivera vagusnerven.
-
Supportar utrensning & avgiftning. Bitterämnen främjar kroppens utrensningssystem genom att stimulera lever, främja matsmältning och öka gallproduktionen. Många bitterörter har dessutom en supportande effekt för njurar och lymfsystemet.
Bitterämnen förekommer naturligt i viss mat så som grapefrukt, rucola och endiv, men det allra vanligaste användningen av bitterämnen är örter. som t.ex. maskrosblad, kamomill, gråbo, malört, hjärtstilla etc.
Personligen brukar jag sommartid ofta plocka maskrosblad eller gräva upp rötter som ett komplement innan mina måltider, men de gåt precis lika bra att öppna en kapsel av tex. Leva eller Para-zet och pudra på tungan.
Althos bitterörter
Både jag och Viktor är ett stort fan av bitterörter och deras supportande oh övergripande effekt på matsmältningen. Våra kosttillskott innehåller en mängd olika bitterörter. Här är några av våra favoriter som ni kan hitta i våra formuleringar:
Triphala -Terminalia chebula, Emblica officinalis & Terminalia belerica . Triphala är en traditionell ayurvediska örtkombination och består av de tre indiska frukterna Haritaki, Amalaki och Bibhitaki. Triphala har en traditionell användning för att supporta matsmältning och öka tarmrörelser. Alla frukterna i formulan innehåller bitterämnen men de är som mest koncentrerade i frukten Haritaki. Har du någonsin smakat på triphala-pulvret kan du omöjligtvis har gått miste om dess extremt bittra smak
Kronärtskocka - Cynara scolymus. Är inte lika bitter som triphala, trotts det innehåller den en hel del främjande bitterämnen och har länge använts för att supporta lever och galla samt lindra matsmältningsbesvär.
Maskrosrot - Taraxacum officinale. En klassisk bitterört som traditionellt används för att supporta matsmältning, lever, njurar och galla. Båda bladen och roten hos maskrosen har en bittersmak men den är definitivt med koncentrerad i roten. Den går även att rosta, mala och använda som ett hälsosamt substitut till kaffe.
Andrographis - Andrographis paniculata . På engelska kallas den ofta ''King of Bitters'' på grund av den otroligt bittra och beska smaken. Den har blivit känd för sina starka antiinflammatoriska och immun-främjande egenskaper.
Malört - Artemisia absinthium. En klassiskbitterört som traditionellt används för att stimulera matsmältningen. Malört är en av original-örterna i ''Sweden Bitters'' eller ''svenska droppar'' tack vare sin höga grad av bitterämnen.
Grapefrukt - Citrus paradisi. Känd för sina matsmältnings-främjande egenskaper och har utöver sin bitterhet även en frisk, söt och syrlig smak. I Para-zet använder vi oss av extrakt på grapefrukt kärnan som har extra koncentrerad grad av bitterämnen och innehåller dessutom en hög halt av bioflavonider och limonoider.
En annan favorit på bitterört är
Kamomill vars extrakt ni finner i
Sova. Kamomill är en av våra mest kända och omtyckta bitterörter och har dessutom en extra lugnande och avslappnade effekt på nervsystemet och matsmältningen, utöver de bittra egenskaperna.
Pssst ett hack för kottillskott i kapslar!
För bästa effekten vill du känna så mycket av den bittra smaken som möjligt redan i munnen. Tar du ett kosttillskott som innehåller bitterörter (tex. Leva eller Para-zet) så kommer dem givetvis ha effekt på din matsmältning trotts att dem är i en kapsel, men för optimal effekt så vill du känna bitter-smaken redan i munnen. Att öppna varenda kapsel kan däremot både vara omständligt och vara en lite väl intensiv smakupplevelse.
Därför rekommenderar jag dig att öppna enbart en kapsel och tömma i burken, sätta på locket och skaka ordentligt. På så vis blandas innehåller runt på alla kapslar och varje kapsel du tar kommer ha en milt bitter smak.
OBS! - om du gör det här med para-zet får du vara beredd på en rikligt bitter smak. Det kan vara en god idé att smaka på pulverblandningen innan du gör det här :)
Bitterörter ur ett holistisk perspektiv
Inom både traditionell örtmedicin, kinesisk medicin och ayurveda associerar man den bittra smaken med kylande, renande och utrensande egenskaper. Den anses också vara något uttorkande.
Inom Ayurvedan referar man ofta till dem tre olika doshorna Pitta, Kapha och Vata. Vid hög Pitta (eld) har den en lugnande och kylande effekt. Bitterörter kan också supporta Kapha ( jord & vatten) där den hjälper till med att ackumulera toxiner (så kallat ''Ama'') och få igång cirkulation. Däremot bör man vara försiktigt vid högt påslag av Vata (luft/ rymd) då Vata tenderar att vara kall och torr.
Har man mycket vata-påslag bör man därför ta starka bitterörter med försiktighet för att inte spä på kyla eller uttorkning. En god idé kan vara att ta milda bitterörter och kombinera dessa med andra örter eller kryddor med värmande och hydrerande egenskaper. Exempelvis dricka te på kamomill, ingefära och kanel.
Å andra sidan tenderar Vata-doshan att ha mycket matsmältningsproblem och där är bitterörter till stor nytta. Själv märker jag en stark positiv skillnad vid måltider när jag tuggar på något bittert innan maten trotts att jag är en riktigt typsik Vata-arketyp.
Jag hoppas den här artikeln gav dig en liten inblick i bitter-örternas välgörande effekt för vår hälsa. Jag kan starkt rekommendera att börja experimentera med bittra smaker i samband med dina måltider för att se vilka förbättringar du känner i din matsmältning.
All Kärlek till dig / Isa Falk